Skoči na glavno vsebino

Slovensko – portugalsko prijateljstvo na Gimnaziji in srednji šoli Kočevje

404594 482707805118382 1608643488 n

Poročilo o dogajanju, slike in video, vse to samo en klik stran… 

Povezava na video (Youtube)        Povezava na prispevek TV Kočevje   

Povezava na slike v galeriji (Portugalci v Sloveniji)

Povezava na slike v galeriji (Slovenci na Portugalskem)

 

Slovensko – portugalsko prijateljstvo na Gimnaziji in srednji šoli Kočevje

V marcu se je 7 dijakov Gimnazije in srednje šole Kočevje v spremstvu profesoric Ane Kraševec in Marjete Gregorčič Markovič za en teden odpravilo v mesto Barcelos na severu Portugalske. Navdušeni smo bili nad pristno prijaznostjo in toplino vseh novih prijateljev, ki smo jih tam spoznali. Takoj smo se ujeli in postali povezani kot kakšna družina. Skupaj smo si ogledali Lizbono, Brago, Porto in seveda njihovo mesto. Teden v njihovi družbi je minil prehitro, zato smo že takoj po vrnitvi začeli odštevati dneve do ponovnega srečanja. Ker smo bili tako neučakani, smo jih v soboto, 20.4.2013, pričakali na letališču Rijeka. S svojimi družinami smo jim izrazili dobrodošlico in po namestitvi v naših domovih smo kljub utrujenosti šli zvečer žurat.

Naslednji dan je dolg počitek pripadal samo polovici, drugi so namreč že zgodaj odšli na ogled Postojnske jame. Ostali smo skupaj smo preživeli prijetno aktivno nedeljo.

V ponedeljek je bila v šoli uradna otvoritev tedna izmenjav (v enakem terminu je namreč potekala tudi izmenjava s Slovaško šolo iz mesta Namestovo) s kratkim programom in z govorom ravnateljice ter kočevskega župana. Popoldan so si ob lovu na zaklad naši portugalci ogledali tudi Kočevje. Uspešno so se prebili skozi zapletena navodila, ki so bila delno tudi v slovenskem jeziku, ter našli zaklad v obliki slastne orehove potice. Sledila sta preživetvena tečaja slovenskega in portugalskega jezika, kjer smo se zelo zabavali in se hkrati naučili nekaj osnovnega besedišča. Obe skupini sta pokazali nadarjenost  za učenje tujih jezikov, verjetno zato, ker je bila motivacija zelo velika.

V torek smo se odpravili na celodnevno ekskurzijo. Ogledali smo si Bled, tam poskusili kremne rezine in se s pletno odpeljali na blejski otoček, kjer so se portugalski fantje kljub mrzli vodi kopali in veselo skakali v jezero. Nato smo se odpeljali v Bohinj, se povzpeli do slapa Savica in se ustavili pri Bohinjskem jezeru. Vreme je bilo ves dan čudovito in vzdušje razigrano, ves čas sta nas spremljala pesem in smeh.

Seveda smo se vsak dan družili tudi zvečer in pozno v noč, zato je bila v sredo hoja po Rajhenavskem pragozdu kar malo naporna. Portugalci so se zelo razveselili snega, ki je ponekod še ležal na tleh, zato je bilo kepanje neizbežno. Po pikniku smo si privoščili »sesto« (počitek po kosilu), se sončili in pogovarjali o globokih temah. Popoldne smo odšli vsi skupaj še na kočevsko jezero, kjer so se fantje zopet kopali. 

Že je bil tu četrtek, ko smo si v najlepšem vremenu in ob izjemnem vodenju naše profesorice Ane Kraševec ogledali staro Ljubljano, Ljubljanski grad ter vse ostale znamenitosti prestolnice, nato pa popoldan preživeli ob Ljubljanici. Ta dan je bil za vse nas  nekaj najlepšega in nepozabnega. Portugalski prijatelji so bili navdušeni nad lepotami Slovenije in našega glavnega mesta.

V petek smo ostali v šoli, pisali članke, urejali fotografije, ustvarjali video, se pripravljali na zaključno prireditev in žalostilo nas je dejstvo, da bo skupnega druženja kmalu konec. Naša zadnja zabava je minila lepo, a prehitro, saj je nov dan prekmalu naznanjal čas, ko smo se morali posloviti…

Naša mednarodna izmenjava je bila za vse izjemna izkušnja. S portugalskimi dijaki smo stkali trajne vezi in že komaj čakamo, da se ponovno srečamo. V bistvu že planiramo poletno izmenjavo… smile Vsekakor pa bomo zagotovo prijatelji za vse življenje.

 

dijakinji Ema Oražem in Gita Mihelčič

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost