Skoči na glavno vsebino

Mednarodna izmenjava – Slovaki v Sloveniji

V galeriji si lahko ogledate slike z osme mednarodne izmenjave dijakov, ki je potekala od 20. do 27. aprila 2013, tokrat z gimnazijo Gymnázium Antona Bernoláka iz slovaškega mesta Námestovo ob slovaško- poljski meji. 26 dijakov in dijakinj Gimnazije in srednje šole Kočevje je gostilo 31 dijakov iz Slovaške. 4dan Piran10

Gimnazija Kočevje je pričela z mednarodnim sodelovanjem skupaj z uvedbo prilagojenega gimnazijskega programa evropskimi oddelki ( 2004/05 – 2010/11). Od letošnjega leta dalje pa so v program mednarodnega sodelovanja vključeni dijaki, ki se v 2. in 3. letniku gimnazije odločijo za izbirni predmet kultura in civilizacija. Cilj predmeta je, da z modernimi učnimi pristopi in oblikami dela kot so projektno delo in avtentično učenje, dijaki pridobijo znanja in spretnosti, s katerimi znajo vrstnikom iz drugih držav predstaviti svojo šolo, svoj kraj in državo. Tako so vse dejavnosti tekom šolskega leta usmerjene v en sam cilj: kako čim bolje predstaviti našo naravno in kulturno dediščino gostom.

Letošnjo izmenjavo smo poimenovali Kočevska v objemu gozdov (Kočevska in the heart of forest). Program in izvedba je plod timskega dela učiteljic angleščine, prof. Ane Mihelič, ki je bila odgovorna za pedagoški proces (avtorica in mentorica dveh projektov pri predmetu) in za neposredno delo z dijaki, in prof. Mojce Adamič Varga, koordinatorice mednarodnega sodelovanja na šoli. Seveda pa izmenjave ne bi bilo brez dijakov – ti so sooblikovalci programa, med izmenjavo pa nastopajo v raznih vlogah: voditelji, reporterji, igralci, učitelji slovenskega jezika, vodiči, pevci, povezovalci programa, fotografi, itd.

Na tem mestu bi se radi zahvalili vsem, ki so pomagali pri realizaciji projekta bodisi s svojim sodelovanjem,s finančno pomočjo ali z donacijami: Občini Kočevje in gospodu županu, dr. Vladimirju Prebiliču za pozdravne besede in finančno pomoč, Občini Ribnici, Pokrajinskemu muzeju Kočevje, Zavodu za gozdove Slovenija OE Kočevje, Rokodelskemu centru Ribnica, Sodexu, Integralu Kočevje, firmi Uskok d.d. (Costella), Pekarni Seferović iz Ribnice in seveda vsem družinam – gostiteljicam.

Mojca Adamič Varga, koordinatorica mednarodnega sodelovanja

 

Kako pa mednarodno izmenjavo začutijo dijaki?

Sara Hočevar in Bria Vilicer, dijakinji 2. a, sta zapisali:
Vsi smo nestrpno pričakovali 20. april, saj so takrat okoli 19. ure v Kočevje končno prispeli naši slovaški vrstniki. Pričakali smo jih na šolskem dvorišču. Po prvih pozdravih in stiskih rok smo se kaj kmalu odpravili na naše domove, kjer smo namestili naše goste, preostanek večera pa smo preživeli skupaj s prijatelji. Že v nedeljo (t. im. družinski dan) smo se vsi udeleženci izmenjave dobili na Rudniškem jezeru in prvi dan preživeli v spoznavanju novih prijateljev.

Izmenjava se je uradno pričela v ponedeljek s sprejemom v predavalnici šole – naše goste sta pozdravila ravnateljica šole, ga. Meta Kamšek in kočevski župan, dr. Vladimir Prebilič, dijaki pa smo pripravili kratek pozdravni program in pogostitev. Sledil je »lov za zakladom« po kočevskih ulicah, ogled razstav v Pokrajinskem muzeju Kočevje, dan pa smo zaključili s preživetvenim tečajem slovenščine – kljub obilici smeha smo goste uspeli naučiti kar nekaj slovenskih besed in kratkih povedi. Med tednom smo si ogledali veliko slovenskih znamenitosti. Obiskali smo Postojnsko jamo, Muzej solinarstva v Sečovljah, Piran, staro mestno jedro Ljubljane, v Ribnici pa smo obiskali grad in Rokodelski center. En dan smo preživeli tudi v gozdu – dolgemu pohodu ob robu Rajhenavskega pragozda je sledil piknik in pa merjenje moči v nogometu in odbojki. Slovaške dijake je najbolj navdušilo morje in Piran, očarala pa jih je tudi stara Ljubljana. V petek smo jim za zaključek pripravili še kratko prireditev z izbranimi utrinki izmenjave, nato pa smo vsi skupaj preživeli še zadnji večer v lastni režiji.

V soboto zjutraj je nastopilo slovo, ki je bilo zelo čustveno, saj smo se v tem kratkem času močno navezali drug na drugega. Skupaj smo preživeli nepozaben teden, ki se ga bomo vsi radi spominjali še dolgo. Zdaj pa se že močno veselimo septembra, ko bomo mi obiskali Slovaško.

Sara Hočevar in Bria Vilicer, 2. a

6dan Ljubljana3

(Visited 8 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost