Skoči na glavno vsebino

Na Gimnaziji in srednji šoli Kočevje spoznavamo podjetništvo skozi delovanje Učnih podjetij

Ob koncu šolskega leta se zapira tudi naše Učno podjetje UP Zeleni raj d.o.o., v katerem smo bili zaposleni dijaki 4. letnika programa PTI- ekonomski tehnik. Podjetje smo ustanovili 1. 9. 2018 za določen čas – do 30. 5. 2019 in ga vodili pod mentorstvom profesorice Helene Marolt pri predmetu Management. V podjetju smo šli skozi vse procese, skozi katere gre podjetnik tudi v realnem svetu.

Spoznali smo, kako se ustanovi podjetje, od določitve poslovne priložnosti, preko registracije podjetja, zaposlovanja, do samega poslovanja in na koncu rednega zaprtja podjetja s pozitivnim izkazom poslovanja.

Skozi poslovanje smo spoznavali pravila različnih oblik komunikacije med slovenskimi učnimi podjetji in učnimi podjetji iz tujine. Uporabljali smo različne dokumente, ki smo jih sami oblikovali v svoje obrazce (naročilnice, dobavnice, račune, ponudbe, povpraševanja).

Delo v učnem podjetju je bilo zanimivo in predvsem poučno. Skozi celotno šolsko leto smo poslovali z učnimi podjetji iz Slovenije in tujine, med seboj smo si izmenjavali ponudbe, sklepali posle in si izmenjavali poslovne izkušnje. S ponudbo turističnih produktov našega učnega podjetja smo se udeležili Mednarodnega sejma učnih podjetjih v Celju. Konkurenca na sejmu je bila velika, kajti nastopilo je 57 učnih podjetij iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Romunije, Srbije, Italije in Madžarske. Sejem je bil tudi tekmovalno obarvan. Podjetja smo med seboj tekmovala v ureditvi stojnice, s sejemskim nastopom in poslovnim načrtom učnega podjetja. Naše podjetje se je uspešno predstavilo in sklenilo veliko poslov s turističnimi paketi, ki so bili oblikovani kot tridnevni ali tedenski paketi z dodatki priložnostnih dnevnih obiskov Kočevske. Med samim poslovanjem podjetja je nastalo veliko različnih turističnih produktov, s katerimi smo slovenskim in tujim vrstnikom predstavili lepote kočevske in možnosti, ki jih ta ponuja. Naše turistične ponudbe so poleg predstavitve kraja temeljile na prenočitvah v naravi v Glampingu, gozdarskih kočah, prenočitvah v divjini in postrežbo lokalno pridelane hrane. Vsi produkti so temeljili na trajnostnem turizmu, ki se nam zdi edini sprejemljiv za naše okolje.

     Maruša Zajec 4. EKT

(Visited 4 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost