Skoči na glavno vsebino

Obiskali smo “mesto palm”

Zanimivosti:

Obiskali smo “mesto palm”

 22 dijakov in dijakinj 3. a in 3. b Gimnazije in srednje šole Kočevje in učiteljici angleščine smo se v okviru predmeta kultura in civilizacija udeležili drugega dela mednarodne izmenjave. Od 14. do 21. septembra 2014 so nas na svojih domovih gostili vrstniki iz italijanske šole “Liceo linguistico A. Capriotti” iz San Benedetta del Tronto.

San Benedetto del Tronto je z 48.700 prebivalci drugo največje mesto v provinci Marche. Mesto se nahaja ob obali Jadranskega morja približno 80 km južneje od Ancone in je znana obmorska turistična destinacija srednje Italije in pomembno ribiško pristanišče. Mesto radi imenujejo “mesto palm” – najbolj razpoznaven znak San Benedetta je namreč 7000 palm in pa 4 km peščenih plaž.

Ogledali smo si samo mesto in se še malo predajali poletju in pa užitkom na plaži, obiskali smo nekaj slikovitih srednjeveških mestec (Urbino, Offida in pa Ascoli Piceno), ki se praviloma stiskajo na vrhu hriba. En dan smo preživeli v italijanski prestolnici. V Rimu smo občudovali mogočnost Koloseja in ostanke foruma Fori Imperiali, se sprehodili po Španskih stopnicah in trgu Piazza Navona, obiskali Pantheon in baziliko svetega Petra v Vatikanu, pa še kaj. Spoznali smo postopek stiskanja oljčnega olja ter okušali izvrstno italijansko kuhinjo – testenine na sto načinov, italijansko pizzo, ribje specialitete, odličen italijanski sladoled in kavo ter okusne sladice, ki so jih pekle “naše italijanske mame in babice”.                                             

Teden v Italiji je bil za vse nepozabna izkušnja – družine so se izkazale s svojo odprtostjo, z gostoljubnostjo in kulinaričnimi dobrotami, šola pa z zanimivim programom. Na lastni koži smo doživljali kulturne razlike med državama, spoznali njihov način življenja in se naučili kar nekaj italijanskih besed in fraz. Mnogi smo se domov vrnili odločeni, da San Benedetto in naše nove prijatelje kmalu spet obiščemo v lastni režiji.

Slike si lahko ogledate v galeriji.

                                                                         Mojca Adamič Varga, prof.
                                                                         Koordinatorica mednarodnega sodelovanja

(Visited 3 times, 1 visits today)
Dostopnost