Skoči na glavno vsebino

Dnevi robotike na GSŠ Kočevje

Če velja verjeti pradavnemu reku, da na mladih svet stoji in odkar svet nezadržno drvi, poganja pa ga tehnologija, se nimamo česa bati. Dokaz tega je precejšnja udeležba na tekmovanju LEGO Masters, kar 28 dijaških in 8 študentskih ekip. Že tretje leto se tekmovanja udeležujemo tudi dijaki naše šole. Na tekmovanju sta nas zastopali dve skupini, GIMKO in YASKAVA junior. Usklajeni dvojec GIMKO, v katerem sta Luka Pantar in Uroš Figar, je osvojil drugo mesto.

Za kaj pa je pravzaprav sploh šlo? LEGO Masters je tekmovanje v znanju avtomatike ter avtonomnih mobilnih sistemov, ki je letos potekalo že sedmič na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani. Namen je bil preprosto pritegnili dijake in študente za avtomatiko, ki je nepogrešljiva v svetovnem gospodarstvu. Dijaki so izdelali avtonomno vozilo, ki se je pomerilo v izzivu razvrščanja barvnih objektov v zbiralnike po ujemajočih se barvah objektov in zbiralnikov. Seveda pri tekmovanju ni šlo brez hitrosti – obema robotoma so bili podani skupni objekti, na izziv sta se podala sočasno, dosegel pa jih je tisti, ki je bil hitrejši.

Dodamo lahko še, da je bila letos naloga drugačna in težja kot prejšnja leta, zato je uspeh naših dveh dijakov še toliko več vreden.

Dijaki načine krmiljenja robota pri krožku spoznavajo celo šolsko leto. Delo poteka v fazah sestave robota, zapisa programske kode in testiranja delovanja. Njihova mentorica Tanja Masterl je nad zagnanostjo dijakov navdušena in z nasmehom pove, da je dijake iz krožka včasih potrebno tudi »poditi« domov. Iz zapisanega lahko sklepamo, da novo odprtemu podjetju Yaskawa v Kočevju ni potrebno skrbeti za mlad kader.

 Tjaž Mihelič, 3. a

LegoMasters

(Visited 43 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost